Uzmanlar Cevaplıyor: İran’daki Terör Saldırısı Bölgesel Bir Savaşın Habercisi mi?

  • HABER7 

7 Ekim’deki Kassam Tugayları’nın gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında bölgedeki tüm dengeler alt üst oldu. İsrail ile Arap normalleşmesi durduğu gibi Gazze eksenli olarak bölgesel çatışma riskleri de giderek arttı. İran’ın bölgedeki vekil unsurları, başta Hizbullah ve Husiler olmak üzere İsrail’in Gazze’ye yönelik işgal girişimine karşı eylemler içerisinde olması, İsrail’i de karşı adımlar atmaya sevk etti. Bu kapsamda Suriye ve Irak’ta hava saldırıları gerçekleştiren İsrail, son olarak Lübnan’da Hamas liderlerinden Salih Aruri’yi öldürdü.

Bu suikast öncesinde de İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Suriye’deki komutanlarından Razi Musevi, İsrail’in Şam yakınlarına düzenlediği saldırıda öldürülmüştü. Bugün ise Kasım Süleymani’nin mezarı yakınında iki ayrı bombalı saldırıda 103 kişinin hayatını kaybettiği, 146 kişinin de yaralandığı bir terör saldırısı gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerin sayısının artması muhtemel bu terör saldırısının bölgesel etkilerini ve zamanlamasını uzmanlar cevapladı. 

 

SETA Dış Politika Araştırmacısı Mustafa Caner

 

“KIZILDENİZ’DE SULAR ISINIYOR”

 

‘Bu saldırı İran için ne ifade ediyor?’ sorusunu cevaplayan SETA Dış Politika Araştırmacısı Mustafa Caner, saldırının zamanlaması, sembolik anlamı ve sebep olduğu zayiat’ın ayrı ayrı ve bir bütün halinde ki önemini vurguladı.

 



 

“CAYDIRICI BİR ETKİ UYANDIRMAK HEDEFLENİYOR”

 

Sembolik açıdan, İran’ın en seçkin ve güçlü komutanlarından Kasım Süleymani’nin doğduğu vilayet olan Kirman’da ve ölüm yıldönümünde bu saldırıyı gerçekleştirmek, İran’ın bölgesel militer aktivizmine bir darbe vurmak anlamına geldiğini söyleyen Mustafa Caner, Süleymani’nin, İran’ın sınır ötesi operasyonlarının sorumlusu, ‘‘direniş ekseninin’’ en güçlü sütunu olduğunu ifade etti. Saldırıyı bölgesel olarak değerlendiren Mustafa Caner, bu saldırı ile İran’ın Suriye’den Yemen’e kadar olan bölgedeki faaliyetlerinde caydırıcı bir etki uyandırmanın hedeflendiğini söyledi.

 

 

 

SETA Dış Politika Araştırmacısı Murat Aslan

 

İRAN TERÖR SALDIRISINI NASIL OKUYOR ?  

 

‘İran terör saldırısını nasıl okuyor?’ sorusunu yanıtlayan SETA Dış Politika Araştırmacısı Murat Aslan, İran’da gerçekleştirilen 3 Ocak saldırılarının öncelikle sivilleri hedef alan ve hedef gözetmeksizin gerçekleştirilen bir terör eylemi olduğunu vurguladı.

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun

 

İSRAİL’İN AMACI NE?

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, ‘İsrail ne yapmak istiyor?’ sorusunu yanıtlayarak bölgedeki krizi değerlendirdi.

 

Dimensions for Strategic Studies Mehmet Rakipoğlu

 

SALDIRI GAZZE HATTINI NASIL ETKİLER ?

‘İran’daki terör saldırısı İsrail’in Gazze’ye yönelik işgal girişimini ve bölgeyi nasıl etkiler?’ sorusunu cevaplayan Mehmet Rakipoğlu, İran’daki terör saldırısı faillerin kim olduğuyla doğrudan alakalı bir şekilde Gazze’deki savaşı etkileyeceğini ifade etti. Eğer saldırılar İran içerisinde İsrail destekli gruplar tarafından veya İsrail istihbarat birimlerinin gerçekleştirdiği bir saldırı türü ise İsrail’in savaşı bölgeselleştirmek istediğini söyleyen Mehmet Rakipoğlu, Beyrut’ta Hamas’ın üst düzey yetkilisinin öldürülmesi, Şam’da Devrim Muhafızları Ordusu komutanın öldürülmesiyle birlikte bu saldırının arkasında da İsrail varsa, İsrail’in İran’ı savaşa dahil etmek istediği sonucunun ortaya çıktığını ifade etti.

“BÖLGESEL DEĞİL, KÜRESEL BİR SAVAŞIN HABERCİSİ OLUR”

Savaşın bölgesel olabilme sürecini değerlendiren Mehmet Rakipoğlu, “Sonuç olarak İran’a yönelik bu saldırılar ilk değil, son da olmayacak gibi görünüyor. İran’ın geçmiş reaksiyonlarını da göz önünde bulundurduğumuzda büyük olasılıkla göstermelik cevaplarla sınırlı kalacaktır. Dolayısıyla bölgesel bir savaş beklentisi içerisinde değilim. Nitekim bölgesel savaş diye bir seçenek yok olduğunu da düşünmüyorum. İran’ın da dahil olduğu bir süreç doğrudan küresel bir savaşın habercisi olur. Bu seçeneğin de ABD, Rusya, İran, bölge ülkeleri ya da Avrupa Birliği için ideal olduğunu düşünmüyorum.” dedi. 

 

KAYNAK: HABER7, SETA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir