Kış Aylarında Su Sayaçları ve Boruları Nasıl Korunmalı
Hava soğumasıyla birlikte, ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkentlileri su sayaçlarının donma riskine karşı uyarmaktadır. ASKİ yetkilileri, sayaçların don riskini azaltmak için açık alanları korumayı ve kırık camları yenilemeyi önermektedir.
“Vananın Kapatılarak Su Kesilmesi Gerekir”
ASKİ’den yapılan açıklamaya göre, “Sayaçlar ve dışarıda kalan su boruları, izocam, cam yünü, bez parçası, talaş, boru kılıfı gibi malzemelerle kapatılmalıdır. Sayaç yerleri temiz, aydınlık ve rüzgar almayacak şekilde düzenlenmelidir. Su sayaçları donarsa, patlayan sayaçtan akan suyun diğer sayaçların donmasını önlemek için vananın kapatılarak suyun kesilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer almaktadır.
Yetkililer, donmuş sayaçlara ateş veya sıcak su uygulanmaması gerektiğini vurgulayarak, bu durumda sayaçların kullanılamaz hale gelebileceğine dikkat çekmektedir. Abonelerden, sayaçların donması, patlaması veya su sızdırması durumunda hemen vanayı kapatmaları ve yetkililere bilgi vermeleri istenmektedir.
Su Sayaçları ve Su Boruları Nasıl Korunmalı?
Konut ve iş yeri aboneleri başta olmak üzere site ve apartman yöneticilerine, kış aylarında alınması gereken önlemler şu şekildedir:
- Sayaçtan önce ve sonra bağlantı borularının dışı alüminyum, içi ise izocam malzemesi ile kaplanmalıdır.
- Sayaç ve tesisat boruları, pamuklu kumaş malzeme ile sarılmalı ve sayaç ekranının açık kalması sağlanmalıdır.
- Müstakil konutlarda, sayacın bulunduğu alan kuru olması için kuru talaş, kuru saman veya parçalı strafor kullanılmalıdır.
- Sayaç mahalli ve tesisat kesinlikle naylon malzeme ile korunmamalıdır (aksi takdirde sayacın nemlenmesine ve patlamasına neden olabilir).
- Sayaç odalarında veya katlarda bulunan sayaçlar rüzgar veya soğuğa maruz kalmamalıdır.
- Ayırt edici bir aydınlatma olmalıdır.
- Sayaç arızalarında, ekiplerin hareket etmesi ve suyun akması için alan açık olmalıdır.