10 soruda özel okul fiyatları: Ne kadar zam gelecek, yemek ve servis ücretleri ne olacak?
Özel Okullarda Yeni Dönem: Zam Oranları ve Detaylar
Özel okullarda kayıt dönemi başladı. Ara sınıflarda zamlar en fazla yüzde 54,8 olabilecek. Anaokulları ile 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda ise herhangi bir yasal zam oranı yok. Etüt, kırtasiye ve kıyafet gibi ek hizmetlerin zam oranı da yüzde 49,8 olarak belirlendi.
Sabah’tan Ceyda Karaaslan’ın haberine göre; her yıl olduğu gibi 2025’in ilk günlerinde de 1.6 milyondan fazla öğrencinin velisini ilgilendiren özel okullardaki ücret artışları yine gündemde. Çoğu veli, özel okullara yapılan fahiş zamlardan şikâyetçi. Bazı okulların 2-3 kat zam yaptığı yönünde iddialar, özellikle sosyal medya platformlarında ve Whatsapp gruplarında yayılmaya devam ediyor. Ancak çoğu okul henüz 2025-2026 ücretlerini açıklamadı. Peki zamlar bu yıl neye göre belirlenecek? Yemek ve servis ücretleri ne olacak? Erken kayıt indirimleri ne kadar? İşte 10 soruda özel okul ücretleriyle ilgili tüm detaylar:
1 – Zam oranı en fazla ne kadar olabilir?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023 Ağustos ayında aldığı bir kararla 4 yıl öncesine kadar yapılan düzenlemeyi geri getirdi. Zam artış oranı bir önceki yılın ÜFE ve TÜFE verileri toplanıp 2’ye bölündükten sonra çıkan rakamın üzerine 5 puan enflasyon payı eklenerek belirlenecek. Buna göre özel okullarda tavan zam oranı yüzde 54,8’in üzerinde olamayacak. Bu formüle göre ara sınıflarda okuyacak öğrenciler için bu oranın üzerinde zam yapılamaz.
2 – Oran yuvarlanabilir mi?
Hayır. Okullar ara sınıflarda yüzde 54.8’in üzerinde zam yapamaz. Bu oranın yüzde 55’e yuvarlanması dahi yasal olarak mümkün değil. Örneğin geçen yıl ücreti 100 bin TL olan bir okul 2025-2026 dönemi için ücretini en fazla 154 bin 800 TL yapabilir.
3 – Başlangıç sınıflarında zam ne kadar?
Öte yandan yüzde 54.8’lik artış oranı yalnızca ara sınıflarda okuyan öğrenciler için geçerli. Eğitim kademelerindeki başlangıç sınıfları, yani 1, 5 ve 9’uncu sınıflar bu düzenlemeye dâhil değil. İşte en fazla zamlar da bu kademlerde yapılıyor. Geçen yıl 300-400 bin TL olan bir lisenin 2025-2026 yılında ücretini 3-4 kat artırması mümkün. Bazı okulların ilkokul 1’inci sınıf kayıtları 850 bin TL’ye dayandı.
4 – Anaokullarında durum ne?
Yasal zam oranından özel okulların anaokulları da muaf. Anaokullarındaki ücret artışları da 2-3 katına çıkabiliyor. Örneğin geçen yıl 250 bin TL olan bir anaokulu gelecek yılın ücretini 450 bin TL olarak belirledi.
5- MEB zamlara karşı önlem alacak mı?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçen hafta yayımladığı ilgili yönetmelikte kademe geçişleriyle (1, 5, 9’uncu sınıflar) ilgili de bir madde yer aldı. Yönetmeliğe “Okullar tarafından kademe başlangıçları için belirlenen öğrenim ücretlerinde fahiş oranda artış yapılamaz” ibaresi geldi. Ancak yönetmelikte herhangi bir oran bildirilmiyor.
6 – Yemek ve servis ücretleri nasıl belirlenecek?
Özel okullardaki yemek ve servislerde de bu tavan zam oranı geçerli değil. Bu hizmetlerde bir limit yok. Birçok okulda, lise hariç yemek zorunlu. Yemek ücretleri yıllık 40 bin TL’den başlıyor. Bazı okullarda KDV dâhil yemek ücreti yıllık 150 bin TL’yi geçti.
7 – Kitap ve kırtasiye ücretlerine ne olacak?
MEB bu yıl özel okulların ara sınıfların kitap, kırtasiye, kıyafet, etüt, yatakhane, uluslararası diploma ve sertifika programı vb. hizmetlerine de sınır koydu. Yeni ücretler belirlenirken ÜFE + TÜFE/2 formülü kullanılacak. Bu oran da yüzde 49,8. Öte yandan bu yasal sınır yine okulların 1, 5, 9’uncu sınıfları için geçerli değil.
8 – Bursluluk sınavları ne zaman?
Erken kayıt döneminde özel okullar bursluluk sınavları da yapıyor. Bazı okulların sınavları geçen hafta yapıldı. Çoğu okulun sınavları önümüzdeki hafta yapılacak. Sınavların sonucuna göre öğrenciler, yüzde 100’e varan oranlarda burs kazanabilecek.
9 – Erken kayıt indirimi ne kadar?
Özel okullar 2025-2026 eğitim ücretlerini belirledikten sonra ocak-nisan ayları arasında erken kayıt dönemi başlatıyor. Bu dönemde yeni ücret üzerinden yüzde 25’lere varan indirimler yapıyor.
10 – Ücretler ne zamana kadar açıklanabilir?
Okullar servis hizmeti dışında kalan tüm ücretlerini Mayıs ayı sonuna kadar açıklamak zorunda. Açıklamayan okullara kayıtlar 2024 ücretlerine göre yapılacak. Okullar servis hizmeti karşılığında alacakları ücreti ise ulaştırma koordinasyon merkezleri (UKOME) tarafından servis ücret tarifelerinin belirlendiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde tespit edecekler.